Helsingin Sanomissa julkaistussa uutisessa ““Tälle on jumalattoman iso kysyntä” -Suunniteltu miljardi-investointi tasoittaisi sähkön hintaa” kerrotaan Kemijoki-yhtiön selvittävän mahdollisuuksia 2-3 miljardin euron pumppuvoimala investointeihin. Yhtiö suunnittelee rakentavansa Kemijoen vesistöalueelle vesivoiman säätökykyä lisääviä pumppuvoimaloita, jotka tasaisivat energian tuotannon lyhytaikaisia heilahteluita. Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen mukaan uudet pumppuvoimalat tukisivat merkittävästi vesivoiman osaa säätövoimana ja turvaisivat sähköjärjestelmän vakaamman toiminnan. Voimaloiden avulla pystyttäisiin välttämään isojakin sähkön hintapiikkejä, kun voimala alkaisi tuottaa sähköä kysynnän kasvaessa.

 

Mielestäni pumppuvoimaloiden rakentaminen olisi hyvä idea, voimaloiden rakentaminen avaisi työpaikkoja monelle ja sähkön hinnan kallistuessa kysynnän kasvaessa, auttaisi se monia esimerkiksi vähätuloisempia. Hinnat ovat olleet esim. viime vuotena niin korkealla, että olisi hyvä, jos jatkossa tähän osattaisiin varautua paremmin. Monet pienet kotitaloukset ja yritykset ovat kamppailleet isoista sähkölaskuista koronan ja muun muassa Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamasta energia- ja talouskriisistä ja niiden aiheuttamasta sekasorrosta, joten on hyvä että panostetaan enemmän omaan sähköntuotantoon/tukemiseen.

Pumppuvoimalat ovat myös mielestäni hyvä ratkaisu sähkön hinnan säätelemiseen, sillä vesivoimalat ja –pumput ovat hyvin pitkäikäisiä ja pumppuvoimalat kattavat yli 90 prosenttia sähkövarastojen tehosta, uutisessa kerrotaan. Vesipumput olisivat myös parempia ympäristön ulkonäön kantilta. Kemijoki oy:n mukaan yhden pumppuvoimalan yläallas kattaa sisälleen saman verran pinta-alaa kuin yksi tai kaksi tuulivoimalaa, joten olisihan se silmää miellyttävämpi, jos isojen ja silmään pistävien tuulivoimaloiden sijasta olisikin vähän huomaamattomampi vesivoimala. ”Tälle on jumalattoman iso kysyntä” – Suunniteltu miljardi-investointi tasoittaisi sähkön hintaa - Talous | HS.fi