Toukokuun alussa monet sukulaiset ja ystävät saavat kutsuja valmistujaisjuhliin. Samalla alkaa miettimään, mitä veisi lahjaksi. Rahalahjan summasta ja tarkoituksesta kirjoittaa Heidi Sullström Yle Uutisten artikkelissa ”Ihmisillä on vähemmän rahaa jaettavana valmistuville nuorille – pankinjohtaja: Toivottavasti kukaan ei jää pois juhlista rahatilanteensa takia” (7.5.2023).

Sullström haastattelee artikkelissaan Nordean Helsingin Senaatintorin-konttorin johtajaa Sami Hämäläistä, jonka mielestä rahalahjan siirtäminen tilisiirron kautta on helpompi tapa ottaa vastaan. Tilisiirron tekeminen on mielestäni myös helpompi ottaa vastaan, mutta myös helpompi sille, joka on viemässä lahjaa. Etenkin, jos ei käytä yleisesti käteistä eikä asuinpaikkakunnalla ole lähettyvillä pankkiautomaattia, josta voisi käydä nostamassa rahaa. Tämä on myös oiva tapa siirtää lahjaksi rahaa, mikäli ei jostakin syystä pääse paikalle.

Nykyisen inflaation myötä moni myös miettii pystyykö lähtemään bensojen hintojen nousun takia toiselle paikkakunnalle. Tämä on erittäin surullista, jos kyseessä on esimerkiksi läheinen sukulainen. Tällöin tilisiirtona lähetetty lahja voi olla iloinen yllätys.

Toisaalta moni nuori ajattelee, että sukulaisten paikalla oleminen juhlissa on tärkeämpää kuin lahja, joten ilman lahjan jakamista netissä tai antamalla setelinippuja käteen voi hyvinkin tulla juhliin, mikäli rahatilanne on heikko. Mielestäni ei myöskään tarvitse edes rahatilanteen olla todella heikko tässä ajassa, että miettii, kuinka paljon viitsii antaa lahjaksi rahaa. Heli Pieninkeroinen Danske Bankin johtaja mainitsee hyvin siitä, että lahja ei määritä antajan tai saajan merkitystä, vaan on tärkeää, että kukaan ei jäisi pois taloudellisen tilanteensa takia tärkeästä juhlasta. Ihmisillä on vähemmän rahaa jaettavana valmistuville nuorille – pankinjohtaja: Toivottavasti kukaan ei jää pois juhlista rahatilanteensa takia (yle.fi)