https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009442438.html

Taloussanomien uutisartikkeli käsittelee nuorten päällisintä syytä kesätöiden hankkimiseen ja siitä, että kuinka moni nuorista kesätyöläisistä on oikeasti hyötynyt kokemuksestaan. Artikkelissa voidaan myös huomata, että nuoria kuulustellaan peruskoulun antamasta kuvasta liittyen oikeaan työelämään, ja että pitäisikö työnantajien luoda enemmän haastetta ja vastuuta nuorten kesätyötaipaleelle.

On selvää, että työkokemuksen kerääminen ja rahan saanti houkuttavat nuoria hakemaan kesätöihin. Nuoret viettävät kesäisin aikaa runsaasti ulkona, festareilla, harrastuksissa ja erillisissä aktiviteeteissä. Monesti tämän seurauksena kesätöistä saatu palkka innostaa aloittamaan töiden teon. Voidaan kuitenkin huomata, että useat nuoret eivät saa kesätöistä suurta hyötyä työuraan nähden. Tähän vaikuttaa yleensä se, että pyritään menemään kaverin kanssa samaan kesätyöpaikkaan, josta ei itse ole niinkään kiinnostunut. Syy myös artikkelissa esiintyvään alhaiseen prosenttimäärään on se, että kesätöiden hankkiminen jätetään viime tinkaan, jonka seurauksena jäljelle jää vain ne kesätyöt, jotka koetaan turhaksi. Nuorten pitäisi olla aktiivisempia ja intohimoisempia kesätöitä etsiessään ja välillä keskittyä siihen, mikä itseään oikeasti kiinnostaa.

Olen samaa mieltä siitä, että työnantajien olisi hyvä antaa enemmän vastuuta nuorille töiden teossa. Se kehittää nuorta oppimaan työskentelemään paineen alla ja sietämään stressiä. Vastuun antaminen myös edellyttää nuorta pyrkimään korkeimpiin tasoihin tulevaisuuden ammateissa, joka luo motivaatiota uran kehittyessä. Vaikka kesätyöt luovatkin paljon työkokemusta, niin nykyisessä yhteiskunnassa voidaan huomata, että raha on pääsääntöinen syy nuorten kesätyöllistymiselle. Kuitenkin rahan avulla nuori oppii kuluttamaan, säästämään ja priorisoimaan ostoksia. Raha myös tutustuttaa nuorta esimerkiksi sijoittamiseen ja pitämään yleisesti huolta omasta kotitaloudestaan.