Valitsin Elias Kaskelan kirjoittaman uutisen otsikolla: Ruokaostosten hinta hirvittää – S-ryhmä ja Kesko eivät lupaa hintojen jäädytystä ranskalaiseen tapaan”. (ilta sanomat 27.8.2022).  

 

Uutisessa Keskon toimialajohtaja Ari Akseli kertoo, miten Kesko aikoo reagoida hintojen nousuun ja kuluttajien ostovoiman laskemiseen. Akseli kertoo, että Kesko aikoo mm. panostaa tarjousten lisäämiseen varsinkin pääraaka-aineisiin, jotka muodostavat ison osan ostoskorin hinnasta. 

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine kommentoi, että S-ryhmä pyrkii pitämään hinnat kohtuullisella tasolla, mutta samalla kuitenkin huolehtimaan ruuan tuotannon kannattavuudesta.  

Uutisessa mainitaan myös, että Ranskassa on jäädytetty hintoja, mutta, että Suomessa tuskin ryhdytään samanlaisiin toimenpiteisiin. 

 

Mielestäni erittäin ajankohtainen aihe, sillä tämä näkyy kaikkien jokapäiväisessä elämässä.  Mielestäni suomalaiset ruokakauppa-ketjut ovat reagoineet inflaatioon ja sen tuomiin ongelmiin hyvin. On tietenkin tärkeää, että he ottavat kuluttajat huomioon mutta on myös tärkeää, että huomioon on otettu ruuan tuotannon kannattavuus. Ranskassa kuluttajat on otettu huomioon, mutta ruuan tuotannon kannattavuus ja yritysten liiketoiminnan kannattavuus on jäänyt huomiotta. Kun siellä jäädytetään hintoja ei se ole pitkällä aikavälillä kestävää ja siksi mielestäni kyseiset suomalaiset ketjut toimivat tilanteessa oikein, kun taas Ranskan hallituksen toimet ovat hieman kyseenalaistettavia.