Venäjä on väliaikaisesti ottanut haltuunsa Fortum energiayhtiön osakkeet ja omaisuuden (Helsingin Sanomat, https://urly.fi/38zT, 28.4.2023). Tämä haltuunotto, joka on Venäjän hallituksen mukaan “väliaikainen”, on antanut taas yhden syyn epäillä Venäjän hallinnon luotettavuutta. Fortumin pörssikurssi jopa lähti nousuun, kun sijoittajat olivat jo aiemmin epäilleet Venäjän toimintojen kannattamattomuutta.

Jälkiviisaana voidaan tietysti ajatella, että oli hölmöä yleensäkään lähteä mukaan Venäjän markkinoille tilanteen ollessaan tämä. Olihan ennen Ukrainan sotaa jo olemassa selviä merkkejä Venäjän nykyhallinnon arvaamattomuudesta. Esimerkiksi siitä huolimatta vaikka vuonna 2014 Venäjä valtasi laittomasti Krimin niemimaan, Suomessa ja muissakin Länsimaissa ajateltiin sinisilmäisesti, että sormien läpi katsominen ja kiltin esimerkin näyttäminen johtaisi positiiviseen muutokseen Venäjän hallinnossa. Naurettavasti saamaan tyyliin, kuin juustoisessa teini elokuvassa koulukiusaajaa vastaan taistellaan ystävyydellä. Tämä tyyli sopi tietenkin Venäjälle, jossa macho kulttuurissa tuntuu olevan vallalla käsitys siitä, että kiltteys on heikkoutta.

Toisaalta kukapa olisi oman sinisilmäisyytensä takaa nähnyt Venäjän nykyhallinnon oikeat mahtipontiset aikeet. Fortumin ja muiden Venäjän liiketoimien tuomitseminen jälkikäteen tyhmäksi on epäreilua, koska kukaan ei edes Venäjällä olisi uskonut Putinin järjettömiin ratkaisuihin. Jos joku olisi aiemmin väittänyt Putinin hyökkäävän Ukrainaan ja kertonut sen vaikutuksista koko maailman talouteen ja kauppaan, olisi häntä pidetty hulluna.

Mitä tästä kaikkien Fortumin ja muiden kansainvälistä liiketoimintaa harjoittavien yritysten pitäisi oppia? Jos on olemassa valtio, joka näyttää luisuvan diktatuuriin tai muuhun epäluotettavaan suuntaan kannattaa silloin parikin kertaa miettiä liiketoiminnan järkevyyttä kyseisessä maassa. Mutta mistä sitä voi ikinä tietää.