Iltasanomissa julkaistu talousuutinen Aktia: Suomalaiset lyhentävät asuntolainojaan nyt poikkeuksellisen nopeasti (9.5.2023, Nina Törnudd). Uutisessa kuullaan myös Aktian pääekonomistia Lasse Corinia.

Uutinen kertoo asuntojen hintojen laskuista, jotka köyhdyttävät kotitalouksia ”kuten finanssikriisin aikoina”. Tuo maininta ”kuten finanssikriisin aikoina” sai minut ensinnäkin hämmästymään, että mitä se tarkoittaa. Tutkittuani asiaa sain selville, että se oli 2007–2009 maailmanlaajuinen pankki- ja rahoituskriisi. Ilmeisesti sen aiheutti lainojen antamiskriteerien madaltaminen. Jäin pohtimaan, että miten tämä asuntojen hintojen lasku köyhdyttää kotitalouksia niin kuin finanssikriisin aikoina. Uutisessa kerrotaan, että velkamäärät laskevat ja siinä samalla myös asuntojen hinnat.

”Asunnot ovat edelleen suomalaisten varallisuuserä, jonka arvo oli vuonna 2021 kaikkiaan 342 miljardia euroa.” Olen ollut aina tietoinen siitä, että asunnot ovat suomalaisten varallisuuserä. Lasse Corin (Aktian pääekonomisti) ennakoi, että velkaantumisaste laskee tänä vuonna, koska kiinnostus nostaa uusia asuntolainoja on alhaista. Minun mielestäni on hyvä, että tällaisia asioita ennakoidaan ja sitä kautta pystytään toimia tilanteen mukaan. Lainojen määrä, jotka ovat myönnetty sijoitusasuntoja varten, on myös laskenut enemmän kuin esimerkiksi lainojen, jotka ovat hankittu omaa kotia varten. Kaiken kaikkiaan on ymmärrettävää, ettei ihmisiä kiinnosta nostaa uusia asuntolainoja maailman tilanteen vuoksi. En välttämättä itsekkään nostaisi henkilökohtaisesti. Maailman nykytilanne esimerkiksi Ukrainan sota tuovat riskejä taloudellisiin asioihin ja luo turvattomuutta ottaa esimerkiksi kyseessä olevaa asuntolainaa.