Ilta-Sanomien Taloussanomat käsittelee 20.2.2023 julkaistussa artikkelissa, vaikuttaako elintarvikkeiden hintaan kaupan koko tai sen sijainti. Artikkelissa vertailukohteina on Helsinki, Tampere ja Kajaani, kauppoina K-Citymarket, Prisma sekä Lidl.

Artikkelissa verrataan perinteisiä ruokia, kuten maitoa ja banaania. Kaikki tuotepakkaukset ovat vertailussa samankokoisia. Voiko ruoan hintaan todella vaikuttaa kaupan koko tai sen sijainti, tuleeko Helsinkiin meneviin ruokiin ”pohjoisen lisä”? Onko Helsingissä kalliimpaa ruokaa kuin maaseudulla?

Taloussanomat vertaili hintoja kolmella paikkakunnalla, alueelliset ja kauppaketjujen väliset erot olivat hyvin pieniä, melkein olemattomia. Suurin hinta ero oli banaanilla, joka maksoi jokaisessa kolmen kaupungin Prismassa 1,55 euroa kilolta. Tampereen K-Citymarketissa banaani maksoi 1,55 euroa, mutta Kajaanissa ja Helsingissä hinta oli jopa 2,09 euroa. Lidlissä banaanin kilohinta erosi yhdellä sentillä. Kevytmaidolla ei ollut sen suurempia hinta eroja, sillä hinta vaihteli 0,89–0,99 euron välillä.

Mielestäni jonkin sortin hintaerot ovat ok, jos ne ovat maltillisia. Esimerkiksi pohjoisesta kuljetettava ruoka Helsinkiin tuo lisäkuluja, sillä kuljetuskaan ei ole ilmaista. Mutta jos otetaan mukaan yhteiskunnallinen näkemys, Helsingissä asuminen on kalliimpaa kuin pohjoisessa, joten jossain asiassa Helsingissä pitäisi mielestäni olla halvempaa, oli se sitten ruoka tai muu elämiseen liittyvä kulu. Eläminen eri puolilla Suomea pitäisi olla tasa-arvoista, joten olisi siis ok, jos Helsingissä olisi kalliimpaa asua, mutta halvempi ruoka, kun taas pohjoisessa toisinpäin. Asia on siis hyvin ristiriitainen, pitäisikö olla samanhintainen ruoka joka paikassa vai ei. Onneksi hintaerot eivät kuitenkaan ole tutkimuksen mukaan ollut euroja, vaan enemminkin senttejä. En siis usko, että ihmisiä haittaa tällaiset pienet erot, vaikka eihän se ihan täysin tasa-arvoista ole.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009400709.html