Hedelmien ja vihannesten osuus ostoskoreissa pieneni, huomattiin kauppaketjussa – ravitsemustutkija pitää huolestuttavana käänteenä (yle.fi)

Ihmiset ovat alkaneet ostamaan vähemmän tuoreita hedelmiä ja kasviksia. Hintojen nousu on saanut ihmisiä muokkaamaan valintojaan kaupassa. Asiaa käsitellään Elisa Kallungin artikkelissa ”Hedelmien ja vihannesten osuus pieneni, huomattiin kauppaketjussa – ravitsemustutkija pitää huolestuttavana käänteenä”. S-ryhmässä huomattiin vuoden 2022 lopulla, että hintojen nousun myötä ihmisten ostoskoreihin on päätynyt vähemmän kasviksia. Tuoreet kasvikset ovat korvattu mm. enemmällä pakastevihannesten ostolla

Ravitsemustutkija pitää huolestuttavana sitä, että hintojen nousu on vaikuttanut ihmisten haluun ostaa vihanneksia ja muita kasviksia. Ravitsemustutkijan mukaan kaikissa väestönryhmissä pitäisi lisätä kasvisruoan syöntiä ja pikkuhiljaa mennä kasvisruokavalion suuntaan.

Omasta mielestäni ostoskorista ei pitäisi tinkiä terveellisen ruoan suhteen. Terveellisen ruoan syöminen ja ostaminen ei pitäisi olla hintakysymys. Terveyden edistäminen pitäisi olla jokaisen ykkösprioriteetti. Tuoreista kasviksista saatavat suojaravintoaineet kuten vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä jo henkisen ja fyysisen jaksamisen kannalta. Tingin mieluummin monesta muusta asiasta kuin ruoasta.

Kaikilla valitettavasti ei ole varaa kaikkeen ja moni haluaa tinkiä ruoasta ja ostaa halvempaa ja huonompilaatuista ruokaa. Tämän takia eteenkin kouluruokailuissa pitäisi lisätä terveellisen ja laadukkaan ruoan määrää ja varmistaa, että lapset saavat vähintään kerran päivässä laadukkaan aterian. Kouluruoasta ei mielestäni pitäisi tinkiä yhtään, vaikka ruoan hintataso kasvaisikin. Vähävaraisten perheiden ostaessa yhä vähemmän kalliita hedelmiä ja marjoja, niin kouluruokailussa tarjotut kasvikset ovat merkitykseltään aina vain suurempia.