Ilta-Sanomien julkaisemassa artikkelissa kerrotaan siitä, kuinka opiskelijat ottavat nykyisin yhä yleisemmin opintolainaa viime vuosiin verrattuna. S-Pankin mukaan vuonna 2021 opintolaina-asiakkaiden määrä kasvoi noin 16 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja keskimäärin lainaa nostetaan vuodessa noin 5000 euroa. Artikkelissa kerrotaan myös, kuinka kotikunnalla on merkitystä siinä, paljonko lainaa nostetaan. Esimerkiksi Helsingissä nostetaan lainaa enemmän kuin vaikkapa Jyväskylässä. Myös muutamista pääsyistä opintolainan lisääntyneeseen nostoon mainintaan. Yksi tällainen esimerkki on matalana pysynyt korkotaso. 

 

Mielestäni on täysin ymmärrettävää, että lainaa otetaan nykypäivänä yhä enemmän. Ennen lainalle ei ollut ehkä yhtä paljoa kysyntää kuin tänä päivänä, sillä maailmantilanne oli eri. Nykyään esimerkiksi kohtalaisen lähellä oleva sota vaikuttaa siten, että tavaroiden ja palveluiden yleinen hintataso on korkeampi, jolloin lisärahalle on monella tarvista. Etenkin, koska kaikilla opiskelijoilla ei riitä aikaa käydä töissä opintojen, harrastusten ja muiden arjen toimien lomassa, joutuu moni säännöstelemään rahan käyttöä paljonkin. Hintojen nousun takia voisi mielestäni myös opintolainan suuruuden nostamista harkita, sillä kuten kaikki muukin myös asuminen ja moni opintoihin liittyvä asia maksaa enemmän kuin ennen. 

 

Artikkelissa kerrotaanettä Kela maksaa korkeakouluopiskelijan lainasta osan, kunhan vain opinnot saa suoritettua ajoissa. Koenkin että lainassa on hyvä olla tällaisia tiettyjä rajoja. Tällöin opiskelija ei voi käyttää saatua lainaa hyväksi siten, että elää vain sen varassa samalla, kun opinnot venyvät. Lisäksi yhteiskunta hyötyy, kun saa aikaisemmin päteviä työntekijöitä eri työtehtäviin.