https://yle.fi/uutiset/3-12576658

 

Ylen uutisessa ”Tekstiilijätteen kierrätys loisi uuden alan Euroopassa” kerrotaan siitä, kuinka tekstiilijätteen kierrätys hyödyttäisi ihmisiä monella tavalla. Uutisessa pohditaan miten Suomi voisi olla mukana toiminnassa ja mitä kaikkea se vaatii ihmisiltä.

Äitini työskentelee kiertotalouden parissa ja olen pienestä asti oppinut kierrättämään ja ostamaan vastuullisia tuotteita, joten tämä uutinen sopii minulle täydellisesti. Olen aina miettinyt miksi niin monet asiat pitää tehdä vastuuttomasti ja ympäristöä ajattelematta. Meillä vaatteet on kierrätetty ensin oman perheen sisällä, ja sen jälkeen ne on annettu vaatteita tarvitseville perheille. Vaatteet on helppo korjata ja rikkinäisistä vaatteista saa ommeltua myös esimerkiksi koirille vaatteita yms. Vaatteita ei tarvitse heittää roskiin, vaan niistä voi yrittää mahdollisimman pitkään tehdä jotain uutta ja kierrättää.

Järkytyin, kun luin että tekstiilikuidun kierrätysaste on noin prosentin luokkaa. En ole ikinä ajatellut kuinka paljon vaatteista ja muista tekstiileistä syntyy jätettä ja jos siitä vain 1 % kierrätetään, on meillä paljon opittavaa. Vaatteiden kestävä kehitys on mielestäni seuraava siirto asian edistämisessä, ja tiedän että jotkut brändit tuottavat vaatteensa kestävästi, mutta monet sitä eivät tee. Vaatteiden hinta tulee nousemaan, jos ja kun vaatteita aletaan tuottaa kestävästi, mutta mielestäni se on pieni hinta siitä, kuinka paljon se maapalloamme auttaa.

Uutisessa kerrotaan kuinka tekstiilijätteen kierrätys loisi Eurooppaan uuden alan. Tämän myötä Suomeenkin syntyisi paljon uusia työpaikkoja, mikä on hyväksi Suomen taloudelle. Suomessa on hyvä tilanne kierrätyksen suhteen ja tekstiilien kierrätyksen alan syntymisestä Suomeen on hyötyä maapallolle sekä Suomen asukkaille.