Ylen uutisessa ”Suurissa teollisuusyrityksissä sähkön hintaa seurataan nyt päivittäin sähkön säännöstelyä pidetään mahdottomana ajatuksena.” (Yle.fi 1.9.2022 klo 16.30) kerrotaan miten sähkön hinnan nousu vaikuttaisi yrityksiin suuresti. Uutinen käsittelee myös sähkön tärkeyttä ja sitä, kuinka riippuvaisia olemme sen toiminnasta. 

Ylen mukaan Itä-Suomessa toimivat suuret teollisuusyritykset eivät toistaiseksi ole varautuneet sähkön hinnan nousuun tulevana talvena. Yhtiöt kuten metsäkoneyhtiö Ponsse ja juomakonserni Olvi eivät ole miettineet tulevia toimenpiteitä sähkön säästämiseksi. Sähkönmyyntiyhtiö Väre käy keskusteluja asiakasyritysten kanssa sähkön käytön siirtämisestä halvemmille tunneille. Monilla yrityksillä sähkön hinnan nousua helpottaa pitkäaikaiset sähkösopimukset sekä omat voimalaitokset, jotka tuottavat osan tarvittavasta energiasta.Valion sähkönhankintaa suojaa ennalta sovittu hinta ja oma suojaussalkku. ”Hinnan nousu on vaikuttanut meihin. Esimerkiksi meijereissä ja juustoloissa tarvitaan sähköä laitteistojen käyttöön ja jäähdytykseen” Peter Fabritius kertoo. Haasteena jatkuvatoimilaitoksessa on maidon saapuminen tehtaalle koko ajan ja sähkön tarve on ympäri vuorokautista. 

 

Minä itse huolissani sähkön hinnan noususta varsinkin yrityksillä, joiden sähkönkäyttöä ei voi vähentää tai siirtää käyttöön vain tietyin aikavälein. Valion tilanteessa sähkön säästäminen on todella vaikeaa ollessaan ympärivuorokauden toimiva laitos. Toivanen kertoo uutisessa, että valtakunnan tasolla etsittäisiin nyt aktiivisesti vaihtoehtoja, joilla pystytään vaikuttamaan sähkön markkinahintaan. Sähkön hintaa voisi mielestäni alentaa esimerkiksi alentamalla sähköveroa ja keksimällä muita ratkaisuja ja viimeistään nyt omilla toimilla vähentämään sähkön ja energian kulutusta. Yle.fi on luotettava sivusto, sillä sen on suomen valtion ja myös puolueeton. 

Monet yritykset, joiden tuotteet ovat riippuvaisia sähköstä joutuisivat lopettamaan toimintansa, jos sähkön saatavuus olisi vain muutaman tunnin välein. Ministeriön mukaan osa toiminnoista jää säännöstelyn ulkopuolelle. Kriittisiä prosesseja ovat esimerkiksi ne, joiden keskeyttämisestä voisi syntyä vaaraa. Sähkön säästäminen parin tunnin katkoilla on ihan hyvä idea kotitalouksissa, mutta mietin sen toimivuutta juuri yrityksillä, jotka ovat siitä riippuvaisia. Sähköä tarvitaan melkein joka asiassa tänä päivänä ja monet asiat ovat sähköistetty esimerkiksi kulutuksen vähentämisen takia.