On arvioitu, että suomalaiset eivät luota omaan valtioonsa, eikä omaan talouteensa. Suoraa vastausta kysymykseen miksi? On vaikea antaa, mutta useita syitä tosin löytyy. Esimerkiksi naapurivaltiomme sota on iso tekijä moneen kotimaisen elintarvikkeen ja hyödykkeen hintojen nousuun. Korona pandemia, joka jylläsi ympäri maailmaa on varmisti myös iso tekijä talouden heittelyn kannalta. Kasvisten hinnat ovat katossa, sähköjen hinnoista puhumattakaan. Tulevaisuus voi vain näyttää miten tilanne muuttuu, sillä sotaa on hyvin vaikea ennustaa. Asiantuntijat tosin kertovat, että pohja on jo nähty ja suunta on enää ylöspäin.

Yrityspuolella luottamus on pysynyt ennallaan. Asiantuntija Sami Pakarinen kertoo ylen nettisivuilla 27.2.2023 (https://yle.fi/a/74-20019894): Yrityspuolella luottamus on EK:n suhdannebarometrin mukaan pysynyt ennallaan viimeiset kolme kuukautta. Teollisuuden luottamus laski, mutta rakentamisessa, palveluyrityksissä ja vähittäiskaupassa lukemat paranivat. Tästä voimme todeta, että suurimmilla osilla aloista luottaminen pysyy edelleen korkealla, vaikka elämme vaikeita aikoja.

Ihmisten mielipiteet vaihtelevat myös asuinpaikasta riippuen. Uutisessa kerrotaan: “Alueellisesti luottamus nousi poikkeuksellisesti vahvimmilleen Itä-Suomessa, jossa luottamusindikaattorin lukema oli -3,1. Pohjois-Suomessa nähtiin maan synkimmät tunnelmat ja lukema oli -17,8.” Tästä voimme todeta, että asuinpaikalla on suurikin merkitys luottamuksen kannalta.

Kuluttajat pitävät omia arvioitaan taloudesta hyvin alhaisina. Työttömyys on ihmisten mielestä jo tavanomainen uhka. Tästä heijastuu moni asia. Esimerkiksi asunnon ostamista harkitsi yhä harvempi kuluttajista. Hurjinta kaikesta on, että vain 9 prosenttia kuluttajista piti ajankohtaa, jota elämme otollisena hankinnoille. Lohduttava asia on tosin, että inflaation oletetaan hidastuvan seuraavan vuoden aikana.