Terhi Koivunen ja Aki Hakahuhta kirjoittavat Ylen sivuilla 8.12 julkaistussa uutisessa "Tässä talousvirkamiesten madonluvut seuraaville hallituksille: Edessä 9 miljardin euron kulukuuri, tarvitaan sekä säästöjä että veron kiristyksiä" Suomen talouden ongelmista. Seuraavilla hallituksilla on VM:n virkamiesten mukaan edessään yhteensä 9 miljardin euron talouden vahvistamistoimet johtuen Suomen heikosta julkisesta taloudesta ja pitkän ajan talouskehityksestä. Mielestäni on tärkeää, että poliitikot ovat ottaneet asian uutisen mukaan vakavasti. Mitä nopeammin jatkuva velkaantuminen saadaan loppumaan, sen parempi. Muutokset tulevat toki vaikuttamaan heikentävästi ihmisten elintasoon, mutta jokainen varmasti ymmärtää muutosten  tärkeyden, jotta hyvinvointipalvelut saadaan jatkossakin turvattua. Itse olen ainakin valmis elämään hetkellisesti niukemmin kuin luopumaan kaikista etuuksista tulevaisuudessa, mikä olisi Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan mahdollista, mikäli menot ja tulot ovat vastedeskin yhtä suuressa epätasapainossa.

Virkamiehet ehdottavat, että ansiosidonnaisen päivärahan kestoa porrastettaisiin työssäoloajan mukaan ja luovuttaisiin ikääntyneitä työttömiä koskevista erityissäännöksistä. Mielestäni se oli fiksua, koska näin työnhaku ja sen vastaanottaminen olisi mielekkäämpää kuin tukien varassa eläminen, jolloin vältyttäisiin kannustinloukulta. 

Virkamiehien mukaan nykyisiä alennettuja arvonlisäverokantoja voisi kiristää uusia verotuloja etsiessä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on taas tätä vastaan; hänen mielestään kotitaloudet tuskailevat jo ruokalaskujen ja muiden kulujen kanssa tarpeeksi. Itse olen Orpon kanssa samoilla linjoilla, sillä esimerkiksi ruoka on ihmisille perustarve ja sen hinnan nousu verotuksen seurauksena lisäisi ihmisten tyytymättömyyttä.

Voin kuvitella, että puolueiden talouden vaihtoehtobudjettiesityksistä tulee yksi laajaa huomiota herättävistä keskusteluaiheista ensi vuoden eduskuntavaaleja ajatellen.

Yle Uutiset 8.12.2022 https://yle.fi/a/74-20007731