Uutisessa perehdytään sähkön hinnan pikaisesta noususta lyhyessä ajassa ja sen vaikutukset kuntien uimahalleihin.

Uutisessa painotetaan määräaikaisista jo voimassa olevista sähkösopimuksien ja kaukolämmön tärkeydestä. Nämä edellä mainitut asiat ovat tukipylväitä kuntien uimahalleille tässä maailmantilanteessa, jossa pörssisähkön hinta on kivunnut kipu rajaan saakka. Mäntä-Vilppulan kunnan liikuntapalvelupäällikkö Jari Ahvenjärvi kommentoi; ”Hintojen nousun vaikutukset uimahalliin ovat kuitenkin vielä epävarmoja”. Mäntä-Vilppulan kunnassa on paperitehdas, jonka vuoksi sähkö tulee uimahalliin kaukolämmöllä. Ahvenjärvi toteaa sen olevan pieni pelastus kunnalle. ”Monessa paikassa uimahallit toimiivat sähköllä,” Ahvenjärvi määrittää. Toimenpiteitä sähkön pikaisen kallistumisen vuoksi Mänttä-Vilpulassa ei ole laajalti vielä mietitty. Ahvenjärvi vinkkaa mahdollisista käyntilippujen hintojen nostamisesta. Naapurikunnassa Forssassa on sama haaste tulossa vastaan. Forssan Kaupungin Perälä toteaakin; ”Sähkön kallistuessa esimerkiksi veden lämpötilan laskeminen uimahalleissa ei kuitenkaan auta, sillä se karkottaa asiakkaat”. Lopuksi Ahvenjärvi sanoo, että uimahallit ovat ihmisille tärkeitä paikkoja.

Uimahallit ovat monelle ihmiselle tärkeitä rentoutuspaikkoja. Ne tuovat ihmisiä yhteen ja antavat harrastusmahdollisuuksia. Mutta kannattaako kuitenkaan pitää uimahalleja auki kallistuneen sähkön nojalla? Meneekö raha hyvinvoinnin edelle? Näitä kysymyksiä varmasti pohditaan kunnallisella tasolla. Esimerkiksi uutisessa mainitaan seuraavasti: veden lämpötilan laskeminen uimahalleissa ei kuitenkaan auta, sillä se karkottaa asiakkaat. Tietysti kylmä vesi ei ole mieluinen paikka uida, mutta pieni veden lämpötilan lasku ei tulisi mielestäni haitata ketään. Harva tuskin edes huomaisi yhden asteen lämpötilaeron muutosta vedessä. Mielestäni toinen tärkeä asia, joka unohdetaan mainita uutisissa on se, että uimahallien aukioloaikoja voitaisiin tarkastella uudelleen. Tiedämme, että suurin osa uimahalleissa aamulla käyvistä ihmisistä on eläkeläisiä, koska ei normi työssä käyvällä ihmisellä ei ole yksinkertaisesti aikaa käydä lillumassa aamuisin, lukuunottamatta vuorotyöläisiä. Jos aamupäivän uimiset jätettäisiin välistä ja vasta illalla iäkkäämmät ihmiset menisivät uimaan samaan aikaan kuin normi kansalaiset, säästäisimme sähkössä todella paljon. Koska uimahalli toimii sähköllä saunat, veden lämpötilan säätely ja valojen käyttäminen kuluttavat sitä. Tiedämme myös että saunat ovat energiasyöppöjä, Myös iäkkäät ihmiset tykkäävät saunoa paljon uimahalleissa tuntitolkulla. Jos vähentäisimme saunojen aukioloaikoja saisimme säästettyä vuositasolla paljon sähköä.

https://www.talouselama.fi/uutiset/kuntien-uimahalleissa-eletaan-nyt-epavarmoja-aikoja-sahkon-hinta-saattaa-iskea-niihin-kipeasti-yhtaan-ei-tieda-mihin-tama-johtaa/7aaa0f24-efdb-475c-9791-f095c4cad8ba