Kyseessä on Ylen uutinen ‘’Ruoka on Etelä-Savossa yli miljardin bisnes’’. Siinä käsitellään maatalouden asemaa merkittävänä työllistäjänä Etelä-Savossa niin alkutuotannon kuin elintarvikekaupan näkökulmasta. Uutisessa kerrotaan, että elintarvikesektorilla on yhteensä yli miljardin liikevaihto, ja että sen osuus Etelä-Savon liiketoiminnasta on 17,4 prosenttia. Vaikka ruoka-alan liikevaihto kasvaa, työpaikat alalla vähenevät tuotannon tehostumisen seurauksena. Uutisessa on myös tuotu esille se seikka, että vaikka ruokaketjun henkilöstöstä 40 prosenttia työskentelee alkutuotannossa, alkutuottajat saavat vain 15 prosenttia alan liikevaihdosta, ja elintarvikekauppa kerää suuren osan lopusta potista itselleen. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Taina Harmoisen mielestä alkutuottajien ja elintarvikkeiden valmistajien pitäisi saada suurempi osa alalla liikkuvasta rahasta työnsä vastineeksi.

Olen samaa mieltä. Maanviljelijän on saatava työstään reilu korvaus, joka vastaa hänen tekemäänsä työtä, ja joka riittää elämiseen ja tulevaisuuden investointeihin. Nykytilanne, jossa viljelijät tuottavat elintarvikekaupoille ennätyssuuria voittoja kärsien itse ennätyssuuria tappioita, on kestämätön, eikä se voi jatkua. Maanviljelijät eivät voi mennä lakkoon ja vaatia suurempia tuottajahintoja, sillä ruokaa voidaan varastoida tai tuoda ulkomailta. Jos viljelijä vaatii suurempaa tuottajahintaa, elintarvikeyritys lopettaa sopimuksen ja alkaa ostamaan ruokaa pilkkahintaan tarjoavalta massiiviselta tilalta, jolla tehokkuus on viety äärimmilleen eläinten välinpitämättömällä kohtelulla ja ympäristölle haitallisilla aineilla. Vaikka ruoan tarjonta vähentyisi tilojen kaatuessa, tuottajahintoja pystytään yhä polkemaan. Näin ollen kysynnän ja tarjonnan laki ei voi ratkaista tilannetta. Elintarvikeketjut pyrkivät lyhytkatseisesti maksimoimaan voittonsa, eivätkä ajattele, mistä he hankkivat ruokaa, kun suuri osa tiloista on lopettanut. Maatalouden synkät tulevaisuudennäkymät johtavat siihen, etteivät nuoret uskalla hakeutua alalle, ja kotimainen ruoantuotanto voi pahimmillaan loppua. Siksi ehdotankin, että on säädettävä laki, joka takaa viljelijöille reilun prosentin sen asiakkaina toimivien elintarvikeyritysten liikevaihdosta, tai sitten elintarvikeyritysten, MTK:n ja hallituksen välille on solmittava kolmikantajärjestelmä. Elintarvike-alan työpaikat on pyrittävä säilyttämään.

Ruoka on Etelä-Savossa yli miljardin bisnes – projektipäällikkö: ”Olisi hieno homma, jos liikevaihtoa saisi ujutettua enemmän alkutuotannon puolelle” (yle.fi)