Yksinasumisen haasteita https://yle.fi/a/74-20009070

Elämme aikaa, jossa inflaatio vaikuttaa vahvasti elämiseen. Hintojen nousu vaikuttaa kaikkiin kotitalouksiin, mutta yksinasuvilla huoli on suurempi, kun ei ole ketään kenen kanssa kuluja jakaa. Elli Piirasen artikkeli ”Yksin asuvat suomalaiset on unohdettu, sanoo ekonomisti – näin eriarvoisuus näkyy” (yle.fi 16.12.2022) kertoo yksinasuvien ihmisten kohtaamista eriarvoisista tilanteista suhteessa useamman hengen kotitalouksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi kotitalousvähennyksen pienempi määrä verrattuna esimerkiksi pariskuntiin, työasuntovähennyksen saamattomuus ja korkeat vuokra-asuntojen hinnat. Artikkelissa haastatellaan STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainàa.

Artikkelissa Piiranen kertoo yksinasuvien koostuvan valtaosin nuorista aikuisista ja eläkeläisistä. Itsekin nuorena voin sanoa, että yksinasuminen tuntuu kivalta ajatukselta. Se on askel kohti itsenäistymistä ja aikuistumista. Asumisen hinta on kuitenkin monille este, ja sen olen huomannut itsekin omassa lähipiirissäni. Kimppakämppä ei houkuta monia, varsinkaan jos ei ole ketään hyvää ystävää, kenen kanssa jakaa asunto. Mielestäni ei ole reilua, että ihminen joutuu pakotetusti muuttamaan jonkun toisen kanssa. Tällainen voi aiheuttaa ristiriitoja ja heikentää hyvinvointia. Kun vuoka-asuntoja olisi enemmän, laskisivat niiden vuokratkin.

Yksinhuoltajat ovat myös vaikeassa asemassa, sillä vain toinen vanhemmista saa lapsiin liittyvät tuet ja etuudet. Tätä pitäisi mielestäni muuttaa, sillä toisen vanhemman voi olla hankala asuttaa lapsia luonaan, jos rahatilanne on huono, ja hän ei saa tukia. Tämä voisinkin pahimmillaan aiheuttaa sen, että vanhempi näkisi lapsiaan harvemmin tahtomattaan. Asiasta tulisi siis pystyä neuvottelemaan siten, että tukia voitaisiin jakaa vanhempien kesken.

Lähipiirissäni on yksinasuvia vanhuksia, ja tilastojen mukaan heitä on paljon. Vanhuksilla voi olla rajoitteita, jotka estävät siivoamisen ja muun kodinhuoltamisen. Tämän takia palveluiden ostaminen olisi tarpeellista, mutta kotitalousvähennys ei välttämättä kustanna tarpeeksi, jotta varat riittäisivät palveluihin. Kuten artikkelissa kerrotaan, pariskunnilla on tässäkin asiassa etu, sillä kotitalousvähennys on henkilökohtainen. Vanhuksien tarpeet tulisi mielestäni ottaa huomioon tässä paremmin ja tähän ratkaisuna olisi artikkelissa mainittu kotitalouskohtainen kotitalousvähennys.

Toivoisin, että tulevaisuudessa asiat muuttuisivat yksinasuvia suosivammaksi. Tällöin ihmiset voisivat huolettomammin muuttaa yksin, ja eriarvoisuus vähenisi.