Tarkastelin uutista yle uutiset-sivustolta, liittyen sähkön hintoihin. Sähkön hinta on noussut hurjasti lähiaikoina fossiilisten polttoaineiden seurauksena. Suomea uhkaava sota on vaikuttanut taloustilanteeseen koko maassa hurjasti ja siten kotioloissakin. Uutisen mukaan korkeiden hintojen lieventämiseksi on ollut esillä useita keinoja, joissa tosin on myös ongelmia.  

  Yhtenä keinona on esitetty määräaikaisen tuen antamista eniten tarvitseville ja kannustaa muita kotitalouksia pyrkiä elämään säästeliäämmin sähkön suhteen. Mielestäni idea määräaikaisten tulojen antamisesta on hyvä, koska monet eivät pysty välttämättä edes elättämään itseään noin kalliilla sähkön hinnoilla. Esimerkiksi nuorilla, jotka asuvat jo omillaan, sähkön hintojen nousu vaikuttaa valtavasti, sillä eivät he pysty olemattomilla kelan tuilla elättämään itseään näissä sähköhintaluokissa. Opiskelijat elävät jo valmiiksi tiukalla budjetilla ja säästävät kaikessa missä voivat, että saisi ruokaa viikoksi jääkaappiin. Lisäksi on hyvä kehottaa kotitalouksia myös säästämään näinä vaikeina aikoina ja miettimään omaa rahan käyttöä oikeasti. 

  Uutisessa tuotiin esille myös yksi eniten tarjolla olevista tavoista hintojen lieventämiseen, arvolisäveron alentaminen 24 %:sta 10 %:iin. Puolesta ja vastaan on ollut monia mielipiteitä sekä asiantuntijoilta että muilta osallisilta. Elinkeinoministeri Lintilä kommentoi tämän olevan ”yksinkertaisin ja vaikuttavin keino helpottaa sähkön hinnannousua ensi talvena”. Arvolisäveron alentaminen kohdistuisi heikosti oikeasti sitä tarvitseville, vaikka se alentaisikin määräaikaisten sopimusten piirissä olevien talouksien sähkön hintaa. Joten mielestäni on parempi kohdistaa apu niille, jotka sitä eniten kaipaavat näissä talouskriisitilanteissa. Silloin tuet kelalta ja muualta ovat mielestäni tehokkain keino avun antamiseen säästämistä unohtamatta. 

Käyttämäni uutinen: Varsinkin kolme keinoa alentaa sähkön hintaa on nyt esillä – näin asiantuntijat ovat niitä arvioineet (yle.fi)